Desinfectie met ozon

Ozon behoort tot het meest krachtige desinfectiemiddelen. Het is 50 keer doeltreffender bij ontsmettingswerking in vergelijking met de meest populaire desinfectant - chloor, en de effecten van zijn werking zijn wel 3.000 keer sneller zichtbaar.

Uitgevoerde onderzoeken hebben aangetoond dat waterontsmetting met chloor bij gebruik van 1 ppm chloor, met water pH gelijk aan 7 en temperatuur 20°C 75 minuut duurt . Desinfectie zal het water reinigen in 99,9%. Dezelfde doeltreffendheid van desinfectie kan bereikt worden (in dezelfde omstandigheden) met gebruik van ozon. De tijd noodzakelijk tot de uitvoering ervan gaat amper 57 seconden bedragen. In tegenstelling tot chloor die altijd nevenproducten van desinfectie nalaat, keert het ozon gewoon als zuurstof terug.

Het belangrijkste voordeel van benutting van ozon tot desinfectie is het feit dat ozon ter plaatse en uitsluitend wanneer het nodig gegenereerd wordt. Er bestaat ook geen noodzaak om neveneffecten van desinfectie te controleren want zulke komen er niet voor.

Waarom werkt het?

Ozon (zgn. trioxygen) is een blauw gas, met een densiteit groter dan lucht waardoor het een ideaal desinfectiemiddel is zowel voor de lucht als voor het water. Het werkt dodelijk op één- en meercellige organismen met een lage cellenspecialisatie, d.i. bacteriën, virussen of paddenstoelen (schimmels). Zijn werkingstijd bedraagt ongeveer 30 minuut, na deze tijd kan men genieten van frisse lucht en kiemenvrije ruimtes. Tot op de dag van vandaag werd niet wetenschappelijk bevestigd dat er enige micro-organismen zouden immuun geworden zijn op de desinfecterende werking van ozon.

Wat kan er gedesinfecteerd worden met ozon?

Ozonisering is een handeling, gebruikt op zeer verschillende gebieden. Tot de meest voorkomende toepassingen kunnen er aangerekend worden:

  • Desinfectie van verscheidene types van ruimtes (kamers, woningen, kelders, magazijnen, kantoren, winkels, zwembaden, kleedkamers, hotels, ziekenhuizen, spreekkamers van artsen, enz.),
  • Desinfectie van auto’s – verwijdering van onaangename geur uit interieur, ontsmetting van airconditioning,
  • Verwijdering van onaangename geuren van verschillende afkomst – sigarettenrook, brandgeur, geur van dieren, verven,
  • Ontschimmelen en vocht verwijderen uit de ruimtes.

Behalve het hierboven genoemde, wordt desinfectie met ozon eveneens gebruikt o.a. tot het drogen van gebouwen, opruiming van waterschade of tot ontsmetting van drinkwater.

Wie kan daar gebruik van maken?

Ozondesinfectie wordt toegepast door een uiteenlopende groep van gebruikers. Deze oplossing wordt op het werk de meest gebruikt door:

  • Hotels, pensions en andere bedrijven met dienstverlening van overnachtingen – een toepassing van ozonisering laat hen tijd verkorten om een kamer klaar te maken voor de volgende gast,
  • Wellnesscentra, SPA salons, schoonheidssalons – dankzij ozonisatie hebben zij de mogelijkheid om verse lucht en meer efficiënt onderhoud van de hygiëne op hoog niveau te creëren,
  • Artsen spreek- en behandelingskamers – ozon laat hen toe de hele ruimte snel te ontsmetten en steriliseren en de schadelijke micro-organismen te vernietigen.

Waarom is het nuttig om ozonisering toe te passen?

Het onderwerp heeft zowel zijn tegenstanders als aanhangers. De opponenten vinden dat het niet de moeite waard is dit te gebruiken omdat het effect niet duurzaam is en herhalingen vereist. De aanhangers beweren dat ozonisering wel gebruikt zal moeten worden omdat die snel is en gekenmerkt door een grote doeltreffendheid. Bovendien is die onschadelijk voor de mens en het milieu, daarbij het is een relatief goedkope vorm een desinfectie uit te voeren. Bijkomend, ozonisering dekt niet toe maar verwijdert gevaarlijke micro-organismen en onaangename geuren.

Ontgeuren met het gebruik van ozon.

De meesten van ons houden van dieren maar van hun geur toch niet noodzakelijk. De geuren van kat, hond of dierenurine zijn een van de sterkste geuren die heel moeilijk kwijtgeraakt kunnen worden.

Een van de meest voorkomende twijfel betreffende het gebruik van ozon bij het ontgeuren is de onzekerheid of het apparaat dat het gas genereert in staat zou zijn om de onaangename geuren te doen verwijderen.

Hoe werkt dit?

Ozon is een heel krachtig gas en heeft bijzonder kort levenscyclus. Het is in staat een vervelende geur te verwijderen dankzij een vernietiging van deeltjes van sporen en bacteriën die onaangename geur afscheiden.

Ozon is een sterk reactief molecule dat heel snel de chemische reacties met andere moleculen aangaat die zich zowel in de lucht als aan de oppervlakte van verschillende voorwerpen bevinden. Een bijkomend atoom van zuurstof in het ozonmolecule bindt zich met andere moleculen en daardoor wordt de geur uitgeschakeld (door oxidatie).

Werkingstijd van ozon

Ozon wordt geproduceerd door een speciaal toestel genaamd ozongenerator, en vervolgens wordt het verspreid op de hele ruimteoppervlakte. Dan volgt een reactie van oxidatie van ozon met andere organische substanties (bv. geuren, rook, bacteriën). De activiteitperiode van ozon bedraagt ongeveer 30 minuut, nadien ontleedt het in zuiver zuurstofgas. Er zijn geen nevenproducten van zijn toepassing (er vormen zich geen gevaarlijke chemische verbindingen).

In theorie vermindert zich ozonhoeveelheid met de helft gedurende elke 30 minuut na zijn gebruik. De gemakkelijkste afbeelding ervan is: 12, 6, 3, 1.5... In de praktijk bedraagt de halfwaardetijd van ozon meestal minder dan 30 minuut omwille van temperatuur en andere verontreiniging aanwezig in de ruimte.

Gaat de geur terugkeren?

Indien ozon toegepast wordt in de juiste concentratie, door professionele mensen, dan vernietigt het de bron van de geur. In geval van een schimmel, keert de geur terug want wij moeten de oorzaak ervan vernietigen, namelijk de vocht.

Zal ozon de lastige geur van tabaksrook aankunnen?

Ja. Ozon gaat door een oxidatieproces de negatieve gevolgen veroorzaakt door fenol elimineren. Deze chemische verbinding vormt een deel van tabaksrook die tot het ontstaan van onaangename geuren en ogenirritatie leidt.

Vernietigt ozon elektronica-apparatuur en andere voorwerpen van dagelijks gebruik?

Neen. Ozon heeft geen invloed op computers, andere elektronische apparaten, meubels of tapijten. Ozon wordt gebruikt in een concentratie die voor de mens en voorwerpen van dagelijks gebruik niet schadelijk is.

Samenvattend, indien jij de geur van een hond, kat, tabaksrook, geur van mufheid, overstroming of brand kwijt wil raken, de beste beschikbare oplossing is de ozonisering. Dankzij deze methode wordt het een volledige verwijdering van onaangename geuren in ruimtes mogelijk.
De laatste jaren kwam er tot dynamische groei zowel van de bewustzijn van ozontoepassingen in dagdagelijks leven als van interesse tot de aanschaffing van een ozongenerator. In vele huishoudens is zulk toestel reeds aanwezig en heeft zich tot een vaste groep van algemeen gebruikte huishoudtoestellen aangesloten. Het gebeurde des te meer dat een ozongenerator een multifunctioneel en veelzijdig toestel is, met een brede spectrum van toepassingen. Eenzelfde ozonator kan gebruikt worden zowel in huis, in auto, in tuintje of op een werkplaats.