Ozon desinfectie

Desinfectie of anders ontsmetting. Het houdt in om ziekteverwekkende micro-organismen, ook microben of eenvoudiger - kiemen genaamd te vernietigen. Tot microben behoren: bacteriën, “oerdiertjes”, virussen, algen, sommige paddenstoelen. Micro-organismen veroorzaken veel ernstige ziektes, bv. syfilis, buiktyfus, lepra, cholera, pest, tuberculose, hondsdolheid, longontsteking, hersenvliesontsteking, huidinfecties enz.

2Een desinfectie houdt in om de kiemen en hun endosporen (overlevingsstructuren) te vernietigen om het overbrengen van gevaarlijke ziektes te voorkomen. De beste ontsmettingsmanier is ozonisatie.

Micro-organismen sterven al van minimale hoeveelheden van ozon. De werking van deze gas houdt in om in het proces van stofwisseling van de kiemen tussen te komen. Ozon gaat door het celmembraan van een bacterie in en blokkeert haar weerstandsysteem, wat er tot haar volledige afbraak leidt.
Ozonisatie vernietigt niet alleen de bacteriën zelf maar ook onaangename geur, die als resultaat van rottingsprocessen tijdens hun werking op voedselproducten ontstaat.

Ozon en verwijderen van paddenstoelen

Als gevolg van vorstmuren, vlekken, slechte verluchting, onvoldoende verwarming kunnen er in onze huizen de vocht en schimmel verschijnen.

De microscopische fungi (paddenstoelen) worden in de volksmond schimmels of zwammen genaamd. Paddenstoelen vormen een enorme groep van organismen met ongeveer 80 duizend soorten, die zich niet enkel buiten onze huizen ontwikkelen, maar die ook muren en plafonds van gebouwen vernielen en de mens bedreigen. Hun ontwikkeling wordt bevorderd door een vochtige lucht boven 70% en temperatuur tussen 16 en 35°C.
Paddenstoelen zijn opgebouwd van schimmeldraden en vermenigvuldigen zich met behulp van sporen. En juist deze, zich gemakkelijk verplaatsbare sporen veroorzaken bij overgevoelige mensen een loopneus, hoofdpijn, keelirritatie, niesaanvallen en ademnood, slaperigheid, braken en zelfs ontsteking van strottenhoofd. De grootste concentratie bereiken paddenstoelen tijdens een warme en vochtige zomer,
toch zijn de zgn. binnenhuissporen in de lucht in gelijke hoeveelheden gedurende het hele jaar aanwezig. Meestal komen ze in een badkamer, keuken, kelder ook in een potgrond en op de planten voor. Schimmel tast ook boeken en kranten aan.

Ozonisatie vernietigt zowel de schimmeldraden als ook de meer gevaarlijke sporen van paddenstoelen eveneens mycotoxinen, producten van stofwisseling van schimmels. Zo dus, dankzij ozonisatie kunnen wij allergische reacties voorkomen.

Deze ingreep beschermt ons eveneens tegen mycotoxinen waarvan de wetenschappers een verband met frequentie van het voorkomen van kankerziektes bewezen hebben. Een van hen was Julian Aleksandrowicz (professor aan Medische Academie te Kraków), die reeds in de jaren zestig in zijn werk “Er bestaan geen ongeneeslijke zieken” aangetoond heeft dat mensen die in beschimmelde woningen wonen vaker aan kanker ziek worden.