Ozon en allergie

Allergie is een beschavingsziekte. Wetenschappers hebben onderzocht dat zo veel als 30% van de Belgische bevolking aan verschillende varianten ervan lijdt. Of wij er ziek worden hangt zowel van de genen als van het milieu waar wij leven af. Over de genen hebben wij geen invloed maar de elementen die allergie veroorzaken kunnen wij gemakkelijk uit onze omgeving verwijderen dankzij een ozonisatie.

Hoe werkt ozon in de strijd tegen allergie?

Wel, ozon gaat ons beschermen tegen een algemeen voorkomende soort van allergie namelijk allergie op huisstofmijt.
Om de allergische kwellingen zoals verstopte neus, niesaanvallen, waterige loopneus, tranende ogen, enz. te vermijden dienen de allergenen, dus de mijten en eigenlijk hun uitwerpselen uit onze huizen (waar wij veel van onze tijd doorbrengen) verwijderd te worden.

Ontlastingsbolletjes bedekt met slijm hechten zich aan matrassen, overgordijnen, tapijten, vloertextiel, gestoffeerde meubels. Hier verzamelen zij zich liefst omdat ze ook de beste overlevingsomstandigheden vinden en wij kunnen ze niet met een natte doek verwijderen.

Ze zijn iets minder aanwezig in een vloerstof. Indien een concentratie van 100 mijten op 1 gr van stof bereikt wordt, betekent het een hoeveelheid die voor een persoon met allergie gevaarlijk is. Allergie op huisstof heeft een langdurig karakter, daarom behalve het boven vermelde, kunnen de volgende symptomen van allergie ook verschijnen : vermoeidheid, slaperigheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn.

2Mijten zijn beestjes behorende tot spinachtigen, meestal van afmetingen van 0,1 tot 1 mm. Ze voeden zich met huidschilfers van de mensen en dieren, micro-organismen (bv. paddenstoelen) en organische resten.

De beste ontwikkelingsomstandigheden vinden ze in een warme en vochtige omgeving – temperatuur 21 – 28 °C en vochtigheid minder dan 70%.

De ontwikkeling van één generatie duurt ongeveer 4 weken. Gezien dat, vinden de mijten de optimale omstandigheden tot vermenigvuldiging in onze klimaatzone in de periode van augustus tot november, wat betekent niet dat hun schadelijke werking in de resterende maanden ophoudt. Die is gewoon iets minder lastig voor de allergische personen.

De wetenschappers kennen ongeveer 30 duizend soorten van mijten. In België zijn 2 soorten overheersend maar zelf dit is het voldoende om het leven van gevoelige personen lastig te maken.

De beste therapeutische methode is een contact met allergenen dus de allergische substanties te vermijden. Daarom moeten er tapijten, dekbedden, gordijnen vaak gewassen en matrassen en gestoffeerde meubels gereinigd worden.

Ondertussen kan een ozonisatie ons dagelijkse moeite doen besparen. Ozon vernietigt deze organismen bij concentratie van amper 0,005 ppm. Hij verwijdert eveneens schimmels en paddenstoelen. „De operatie” van ozonisatie dient een keer per maand herhaald te worden. Het is een eenvoudige en doeltreffende manier voor de strijd tegen mijten.