Ozon en gezondheid

Sedert duizenden jaren vormen de mensen het milieu waarin zij leven. Kosten van beschaving veranderingen gemaakt door de mensen zijn enorm, maar dankzij deze veranderingen kunnen wij de kwaliteit en duur van ons leven verbeteren.

1De ontwikkeling van geneeskunde en in het bijzonder van preventie heeft veroorzaakt dat de manieren uitgevonden werden om de voor de mens schadelijke micro-organismen die ziektes veroorzaken en overdragen uit het milieu te doen verwijderen.

Tot nu toe de meest gangbare manier van ontsmetting is deze met behulp van chemische middelen, bv. met chloor. De oude manieren van ontsmetting brengen met zich mee een risico voor vergiftiging. Ozonisatie is een chemisch zuivere manier die meer in evenwicht staat met de natuur is.
Al lange tijd is een weldadige invloed van ozon op de levensprocessen doorgaande op onze aarde wel bekend. Zo is het ook met ozon geproduceerd door de mens in een generator – ozon zuivert omgeving van micro-organismen, schimmels, paddenstoelen, bij relatief klein risico voor het menselijk lichaam.

Voordelen van ozon betekenen vooral geen nevenproducten van zijn toepassing, uiterst snelle desinfectie, ontleding van teveel aan ozon tot zuurstof. Ozon laat geen toxische ontbindingsproducten na, zet zich niet af in weefsel van levende organismen, besmet noch grond noch water. Toch is het zo dat zelfs het meest weldadige middel bij overmaat kan schade toebrengen. Dat is ook het geval met ozon – in hoge concentraties veroorzaakt hij hoest, keel- en hoofdpijn, slaperigheid. Deze klachten komen niet voor bij het juiste gebruik van ozon.

Ozon wordt ook toegepast in geneeskunde. Ozontherapie ondersteunt traditionele medische behandeling. Ozon werkt oxiderend op weefsels en vergemakkelijkt vernieuwingsprocessen van de cellen. Daarom zijn toepassing bij medische behandeling van zweren, etterige veranderingen op de huid en ligwonden. Ozon versnelt ook genezingsproces bij brandwonden en moeilijk genezende wonden. Ozon rechtstreeks toegediend in bloedvaten maakt de strijd mogelijk tegen tekort aan bloeddoorstroming in de hersenen, hart, onderste ledenmaten. Dit gas helpt de lever bij ontgifting van ons lichaam, reduceert vet en toxinen, stimuleert het weerstandsysteem van de mens.

Ozon wordt ook gebruikt bij cosmetologie. Schoonheidsmiddelen op basis van met ozon verrijkte olijfolie beschermen de huid en werken oxiderend en revitaliserend. Niet alleen verjongen ze de huid maar verzachten ook verschillende ziekteveranderingen zoals bv. herpes, zonverbranding, ontstekingstoestanden bij atopische huid. Een olie verrijkt met ozon is eveneens een uitstekend middel tot preventie tegen voeteninfecties.

Samenvattend: ozon wordt gebruikt in geneeskunde, tot productie van cosmetica en tot desinfectie zowel in gebouwen van openbare nut als in privé huizen, waar de schimmels, mijten, insecten, micro-organismen, bloemenstuifmeel en ongewenste geuren bestreden kunnen worden. Het juist gebruikte ozon kan een goede dienst verrichten voor onze gezondheid onder voorwaarde dat er enkele veiligheidsregels tijdens ozoniseringsproces van de ruimtes toegepast worden.

  • Tijdens desinfectie met ozon dient buiten de ruimte waar een ozonator in werking is verbleven te worden.
  • Er dienen ook planten en dieren daaruit verwijderd te worden.
  • Ozon vernielt geen voorwerpen blootgesteld aan zijn werking.
  • Indien het verlaten van een ruimte voor een zwaar zieke persoon onmogelijk wordt, is ozonisatie nog mogelijk onder voorwaarde dat deze persoon een masker met actieve kool aanzet.

En zo is het dat ozon (bij het respecteren van minimale en eenvoudige veiligheidsmiddelen) geneest, verfraait en desinfecteert.